Under Lokalhistorisk Aften V i Panorama høsten 2021 ble det vist frem et gammelt bilde av tre personer bak en butikkdisk. Vi var veldig usikre på i hvilken butikk det var snakk om, men etter mye leting har jeg endelig klart å finne ut av det. Men underveis i letingen dukket det opp så mange spennende opplysninger at jeg ble både klokere og full av nye spørsmål.
La meg starte med det "enkleste"; hvor er bildet tatt, og hvem har tatt bildet? Svaret fant jeg to steder, og la meg starte med det første stedet, nemlig boken "Norges Næringsveie i tekst og billeder" fra 1925. Her fant jeg nemlig et nesten identisk bilde med de samme tre personene.
Og butikken det dreier seg om er "J. H. Sandholt Assortert Landhandleri" på Sagmoen. I boken står det blant annet (sitat): "Forretningen har en central beliggenhet paa Sagmoen like ved hovedveien til Eidsvoll Værk. Der har vært landhandleri på stedet i ca. 30 aar, men de nuværende huse er opført i 1923. Den nuværende eier Johan Sandholt kjøpte stedet i 1921. Han er født i Nannestad 16. august 1889. Gift med Hertha Larsen fra Holmsbo i Hurum født 5. desember 1885. De har en søn Josef Henry født 1. august 1921".
Så langt så bra. Da vet vi altså hvor bildet er tatt. Det er altså tatt i den butikken som mange husker som Drogseth Landhandleri.
Men hvem er det vi ser på bildet? En naturlig gjetning er jo at mannen til venstre er denne "J. H. Sandholt", men her hadde jeg bestemt meg for å ikke gjette. Her ville jeg se om det var mulig å finne svaret. Og svaret fant jeg i "Gamle glimt" i Eidsvold Blad 25. september 1979. Her hadde Ingrid Sandholt lånt ut nettopp dette bildet til lokalavisen, og til og med kommet opp med navnene. Og bare for å ta det med det samme; Ingrid (født Ingrid Synnøve Strand) var hun som i 1947 ble svigerdatteren til Johan Sandholt. Da ble hun nemlig gift med Josef Sandholt.
Men tilbake til navnene. Ingrid Sandholt opplyser til avisen at det er Johan Sandholt vi ser til venstre på bildet. Damen i midten er Johans søster Gina, og til høyre står Alvilde Mikalsen (slik er navnene skrevet i avisen). Der kom altså fasiten - delvis.
For å starte med fotografen. Det viser seg at det Ingrid opplyser om fotografen ikke er riktig. Fotografen var Johannes Markus Holmsen, og ikke Johan Helmer Granly.
Men jeg begynte å grave litt til. Jeg fant ut at Johan hadde "Hjalmar" som mellomnavn derav forkortelsen "J. H. Sandholt". Dette var nok et mellomnavn han brukte svært sjelden for det eneste stedet hele hans navn dukker opp er på en familieside på MyHeritage. Her ser man at den godeste Johan til og med hadde et ekstra etternavn, slik at hans hele og fulle navn var "Johan Hjalmar Martinsen Sandholt".
Det var ikke så mye å finne ut om hans søster Gina - bortsett fra at hun rett etter krigen giftet seg med lastebileier og melkekjører Hartvig Molstad fra Nannestad. Så det er nok noen som kanskje husker henne som Gina Molstad, men hun var altså søster av Johan Sandholt.
Damen til høyre på bildet er Alvilde Mikalsen, og hun viser seg kanskje å ikke være hvem som helst i historien til landhandleriet. For det første viser det seg at hun ikke het "Mikalsen", som det sto i "Gamle Glimt" fra 1979, men "Michaelsen". Og akkurat denne lille detaljen gjorde en stor forskjell i letingen etter hvem denne damen var. Nå kan det hende at hun "forfinet" navnet sitt, for jeg finner navnet skrevet "Alvilde Mikalsen" blant annet i en oppføring i 1936 i Norsk Lysningsblad - som jo var ganske så formelt.
La meg starte med noe overraskende - i hvert fall for meg. I november 1936 skifter nemlig butikken navn til "Drogseth Landhandleri" og hvem er det som kommer inn som driver og eier? Jo Alvilde Michaelsen. Det viser seg altså at at "J. H. Sandholt Assortert Landhandleri" ikke har vært på hendene til familien Sandholt uavbrutt siden 1921. I skatteligningen for årene 1934 og 1935 står Alvilde oppført som "ekspeditrise, så overtagelsen av landhandleriet var definitivt et steg opp for den driftige damen.
Og at butikknavnet ble endret er kanskje ikke så rart da selve stedet der butikken lå heter "Drogseth". Alternativet kunne jo vært at Alvilde skiftet navn på butikken til "A. Michaelsen Assortert Landhandleri", men det gjorde hun altså ikke. Det som er litt merkelig er at det ikke står i Norsk Lysningsblad hvem hun tar over for. Det skal det jo gjøre når det er overtakelse. Det ser rett og slett ut som hun starter opp helt på nytt - uten å ta over noe som helst.....
At Alvilde drev butikken helt frem til 1948 er heller ikke sikkert, men fra 1. april 1948 tar uansett Johan Sandholt igjen over eierskapet av butikken.
Grunnen til jeg stiller spørsmål om butikken var i drift årene mellom 1936 og 1948 er at det ikke finnes noen annonser i avisen fra butikken. Og akkurat det er litt uvanlig. Butikkeiere var på denne tiden veldig flinke til å annonsere for sine varer og tjenester. Men i løpet av disse årene var det jo en verdenskrig som ikke gjorde ting enklere for butikkeiere.
Jeg skal komme litt nærmere inn på Alvilde senere, men la meg først ta for meg firmaoverdragelsen i 1948. Mye tyder på at dette nok var mest på papiret for Johan sin del. Det er nemlig 1948 som regnes som oppstartsåret for Drogseth Landhandleri, men da når man snakker om Josef og Ingrid Sandholt som drivere. Dette året er omtalt flere ganger i aviser opp gjennom årene. Men faktum er uansett at Johan hadde blitt 59 år, og lot nok sønnen Josef og svigerdatter Ingrid drive butikken.
Men hvorfor trakk Johan Sandholt seg ut av butikken i 1936? Det har jeg ennå ikke funnet noe godt svar på. Det jeg har funnet er at han allerede i 1928 startet opp den aller første butikken i Sandsnesseter. Denne butikken drev han frem til 1931, og noe mer er det ikke å finne ut rundt dette. Så det er ting som tyder på at Johan var en mann med mange jern i ilden - for på dette tidspunktet drev han også butikken på Sagmoen - får vi tro.
En litt merkelig ting oppe i det hele er at han i 1927, altså året før han startet opp butikken i Sandsnesseter, sa opp sitt handelsbrev. Et handelsbrev var noe alle måtte ha for på drive en forretning, så hva som skjedde her er litt uklart.
Fra 1936 og utover er Johan aktiv innen politikken, og han en viktig person i menigheten på Håpet. I 1936 ser jeg også at han og Hertha skaffet seg hund. På den tiden var det beskatning av hunder og alle hunder måtte derfor registreres. Derfor kan man se at i januar 1936 kom hunden "Leo" inn på Drogseth. Det er ellers mye som tyder på at Johan trakk seg litt tilbake på denne tiden. Han hadde kanskje lyst på å bruke tiden på litt andre ting enn å drive butikk.
Det som er sikkert er at fra 1948 var det Josef og Ingrid som drev butikken, og da Johan døde i februar i 1953, var det Hertha som tok over eierskapet til Drogseth Landhandleri. Josef og Ingrid drev butikken eksemplarisk i 25 år, og i november 1973 valgte de å takke av. Ny eier og driver ble Sigurd Berg fra Etnedal. Berg var også en ekte butikkmann, og det første han gjorde var å stenge et halvt års tid for ombygging av butikken. Nyåpningen fant sted 15. mai 1974, og i løpet av vinteren hadde Drogseth Landhandleri gått fra å være et gammeldags landhandleri til å bli en moderne selvbetjeningsbutikk.
Tilbake til Alvilde Michaelsen. At hun var ei driftig dame ser man årene etter 1948 da hun altså ga fra seg Drogseth Landhandleri. Tidlig på 50-tallet slo hun seg sammen med Lars Ålborg fra Eidsvoll Verk, og i oktober 1953 ser jeg at Alvilde og Lars kommer inn i styret i nystartede "Granli Konfeksjonsfabrikk A/S". Dette firmaet hadde forresten bare måneder i forveien blitt etablert av skredder Henry Granli. Men et kortere firmaeventyr er det sjelden å se, for i november samme år er firmaet konkurs. Men de rakk i hvert fall å søke etter "Øvede og uøvede syersker, samt underpresser og avpresser" i en annonse i Akershus Arbeiderblad. Annonsen er signert "Granli Konfeksjonsfabrikk A/S, Sagmoen". Nysgjerrig som jeg er begynner jo da å lure på hvor de holdt til. Men det har jeg ikke klart å finne ut. Men kanskje noen vet hvem denne skreddermester Henry Granli var, og eventuelt hvor han bodde eller hadde sitt tilholdssted?
I juni 1954 blir Alvilde involvert i nok et firma, nemlig "Ålborg Bilagentur A/S". Her sitter hun i styret sammen med eier og driver Lars Ålborg. Og nettopp dette firmaet er det kanskje noen som husker, for en periode holdt de til i bygget ved siden butikken til Ole Dahlø i Tronheimvegen 306, dvs. på andre siden av vegen for Håpet. I samme bygg har forresten også Kjell Norderhaug og Ole Dahlø drevet fargehandel (og mye annet opp gjennom årene). Ålborg Bilagentur var Austin-forhandler, og det er nok mange eidsvollinger som har kjøpt bil her.
I 1964 flyttet forresten Lars Ålborg sin virksomhet til det gamle posthuset ved Kirkeberg i Sundet. Om han holdt det gående her frem til 1969 vites ikke, men Ålborg Bilagentur A/S ble i hvert fall avviklet i desember 1969.
Når det gjelder den videre skjebnen til Alvilde Michaelsen så kan Kristin Bjercke huske at Alvilde jobbet en stund hos Westad og Smeby på Eidsvoll Verk. Dette var nok på 60-tallet. Kristin kan huske at Alvilde var en snill og hyggelig dame. Alvilde Michaelsen døde 19. mai 1970.
Etterord
1. I boken "Norges Næringsveie i tekst og billeder" fra 1925 står det "de nuværende huse er opført i 1923". Det som ikke står i boken er at årsaken til at gamle Drogseth ble borte var at det rett og slett brant ned. For 29. januar 1923 brant nemlig butikk og alt annet tilhørende Drogseth ned til grunnen. Heldig kom ingen til skade, og både hus og varebeholdning var forsikret.
2. En annen ting er jo spørsmålet om hvem som drev butikk på Drogseth før Johan Sandholt, som det står i "Norges Næringsveie i tekst og billeder". I boken fra 1925 står det jo "Der har vært landhandleri på stedet i ca. 30 aar". Her har jeg rett og slett ikke funnet noe i kildene, men det jeg har funnet er at Ludvig Furulund trolig drev butikk der frem til desember 1921 da Johan Sandholt tar over. For i en notis i Norsk Kundgjørelsestidende datert 27. januar 1922 opphører forretningen "Furulund & Co på Drogseth", og spørsmålet er om ikke Johan Sandholt er denne "& Co".
For det er jo nettopp Johan som tar over. Og en annen ting som knytter Ludvig Furulund og Johan Sandholt sammen er at de var gift med søstrene Larsen fra Holmsbo i Hurum, nemlig Petra og Hertha.
3. Det viser seg at Ludvig Furulund også drev butikk på det som mange husker som Fredagsvik eller Tjørven på Sagmoen (se bilder). I tillegg viser det seg at Ludvig var handelsmann, og trolig var en del på farten. Odd Josef Sandholt (sønnesønnen til Johan) mener å ha hørt det. Kanskje var det slik at Ludvig og Johan drev i kompaniskap som handelsmenn?
Intervju med Sigurd Berg som drev Drogseth Landhandleri i 20 år