Det var jærbuen John Vigre fra Nærbø som i 1931 startet opp Korum Landhandleri på Råholt. På handelskolen traff han kona Gina, og det var reiselysten til Gina som førte paret til Eidsvoll. De drev butikken godt, og de var begge meget gjestfrie. I tillegg var de begge glad i musikk. John Vigre gikk også for å være en habil sanger. På sin 90-årsdag i 1981 minnes John Vigre en spesiell hendelse under krigen i Eidsvoll. Kong Haakon fylte 70 år i august 1942, men var som kjent i London. Gina og John ville likevel hylle kongen med en fest. Så bak blendingsgardiner på Korum var det pyntet til fest med skinnende hvite damaskduker, blankpussede sølvkandelabre og god mat. Musikken ble besørget av en grammofon. Og en strålende fest ble det, men altså bak blendingsgardiner. Etter en tid ble Gina syk og døde. "Alt gikk i stykker", har John Vigre sagt i ettertid. Han solgte Korum og flyttet til Enebakk der han i 1950 ble eier av "Stensgård Landhandel". Der drev han i nesten ti år før han i 1959 takket av og Karen Myrer og Else Wiik drev videre under navnet "John Vigres etterfølger". John Vigre døde 27. januar 1984 nær 93 år gammel og ble gravlagt i Mari kirke i Enebakk.
Korum på 60-tallet. Eier av bildet er Bjørg Garsjø
Andersson-tiden
Da Vigre ga seg høsten 1948 var det en herre ved navn Karl Siegfried Andersson som tok over Korum. Andersson var opprinnelig fra Hamar og drev i sine yngre dager Løten Samvirkelag. På Løten engasjerte han seg også sterkt i saken om å skaffe vann fra innsjøen Mosjøen til Løten. Andersson arrangerte folkemøter og reiste rundt for å informere folk om saken. I sin samtid fikk han lite gehør for sine tanker og planer, ikke minst fordi mange så det som altfor kostbart å få realisert.
Han startet også et andelslag, men folk i Løten var lite villig til å risikere kapitalt i prosjektet. Så i 1948 sluttet han som disponent ved Løten Samvirkelag og flyttet til Råholt. Her tok han over Korum etter John Vigre. Det må legges til at ikke lenge etter at han forlot Løten fikk Karl Siegfried Andersson se at hans idé om vann fra Mosjøen til Løten ble realisert. Mosjøen var nemlig Løtens vannkilde fra 1950-tallet og helt fram til 1991.
Andersen- og Holt-tiden
På samme måte som Karl Siegfried Andersson drev Løten Samvirkelag på en eksemplarisk måte drev han også Korum meget godt. Men på begynnelsen av 60-tallet begynte han å få helseproblemer, og midt på 60-tallet klarte han ikke lenger å fortsette. I juli 1965 tok Oddvar Andersen fra Råholt over Korum. Karl Siegfried Andersson døde bare måneder senere – 20. november 1965.
Bildet fra Korum midt på 60-tallet. Fra venstre Uwe Callesen og Oddvar Andersen
Oddvar Andersen holdt det gående i knappe tre år, og våren 1968 måtte han kaste inn håndkleet og slo seg selv konkurs. 21. november samme år gjenåpnet Korum, denne gangen under navnet "Korum Handel" og innehaver denne gangen var Olaf Holt. Holt klarte heller ikke å holde butikken gående så lenge, og allerede våren 1970 slo han seg konkurs.
Det bør forresten nevnes at samtidig som Olaf Holt startet opp «Korum Handel» flyttet «Råholt Blomster» inn i samme lokale. Det var kona til ikke ukjente Waldemar Johnsen, Klara Fossum Johnsen, som flyttet blomsterhandelen sin fra der hun bodde (den gang «Krokenveien 6» vis-vis Råholt kirke) og til Korum. På dette tidspunktet hadde Klara holdt Råholt Blomster gående fra sitt hjem i fire år (åpnet for første gang 28. november 1964) og syntes nok det var på tide å få egne lokaler. Det fant hun altså på Korum.
Sverre Andersen-tiden
I 1971 kom Sverre Richard Andersen inn, eller bare "Sverre Andersen" som de fleste kjenner han som. Sverre åpnet Korum 22. mai 1971, og fra da av ble Korum hetene "Andersen Farve og Sport". I Likhet med Karl Siegfried Andersson var Sverre allerede en dreven kjøpmann da han tok over Korum. Så tidlig som i 1955 startet nemlig Sverre Andersen opp sin kombinerte maling- og sportsbutikk på Dal. På Dal leide han lokaler hos malermester Nyberg, og Sverre har sagt at dette var grunnen til at han startet opp en malingsavdeling.
Sverre Andersen i 1991. Foto Dag Saltnes
For mange er nok Sverre Andersen også synonymt med langrenn, og han var en ivrig langrennsløper. Han fullførte blant annet 7-mila åtte ganger og han har også mottatt Birkebeinerstatuetten. I tillegg har han i en årrekke vært trener i Eidsvold Værks Skiklub, i tillegg til å ha en rekke tillitsverv i klubben.
Sverre Andersen er også kjent for sin helt spesielle skismurning (Haavaldsen), og akkurat denne smurningen er omtalt i Thor Gotaas sin bok om femmila. Fra rundt 1960 og i mange år fremover produsert Andersen skismurningen i relativt stor skala, og solgte til grossister og forhandlere landet over.
Midt på 90-tallet nådde Sverre Andersen pensjonsalder, og valgte å trappe ned etter 40 år som butikkeier på Dal og Råholt. Sverre var gift med lærerinnen Solveig fra Ål i Hallingdal (født Luksengard), og mange husker Solveig fra hennes tid som lærer ved Råholt barneskole.
NB. Et par år etter (1973) at Sverre Andersen tok over Korum fikk han «TWA & Co» som leietaker. Det ble nemlig Råholt-avdelingen til elektrofirmaet til Terje W. Andersen og Oddbjørn Nordlund. Dette ble forresten omtalt som den aller første elektronikkbutikken på Råholt. I desember 1974 skiftet «TWA & Co» navn til «AS Expert Radio:TV» og i november 1976 ble avdelingen på Råholt flyttet til der moderfirmaet lå, det vil si inn i det gamle apoteket rett ved siden av det gamle posthuset ved Kirkeberg.