I disse dager (januar 2022) kan vi lese i lokalavisen at det igjen skal bli liv i de gamle lokalene til Eidsvoll Mekaniske Verksted som Arne Werner i sin tid drev.
For noen er nok denne innledningen litt merkelig da det sikkert er en del som ikke vet hvor Eidsvoll Mekaniske Verksted lå. Hvis jeg heller omtaler bygget som gamle "Mac'n" eller "Mac Andrews" så faller nok mye på plass.
Da jeg leste at det igjen skulle satses på uteliv i denne bygningen fikk jeg lyst til å mimre litt om gamle dager, men i denne settingen er "gamle dager" stort sett 80- og 90-tallet. Og selv om det nesten gjør vondt å tenke på at det er 42 år siden Mac Andrews åpnet for aller første gang er det ugjenkallelig et faktum. For tirsdag 13. mai 1980 var datoen for åpningen av "Mac Andrews Pizza-House" på Vilberg. På åpningsdagen var det 100 inviterte gjester innenfor dørene, og dagen etter var det åpent for publikum.
Blant de mange gjestene under den høytidelige åpningen var selvsagt byggets eiere Bjørn Sandholt og Edvin Ruud, leder for Mac Andrews-kjeden Roger Andresen og selvsagt den aller første driveren Frank Lindquist. I tillegg var både rådmann og en rekke av bygdas politikere tilstede - og la det være sagt med en gang; både rådmann, formannskap og en rekke politikere hadde hatt en sentral rolle i tiden frem til åpningen. Og ikke bare det - politikere i Eidsvoll har i mange år hatt mye med "Mac'n" å gjøre. Og stort sett har det handlet om skjenkebevillinger og bestemmelser rundt skjenkestopp. Disse to temaene har gått som en rød tråd gjennom alle årene det har vært utelivsdrift på Mac'n.
Lang vei til bevilling
For det var ikke uten en hel del kommunal motstand det ble drift på Mac'n. Frank Lindquist, som altså var den første driveren av Mac Andrews Eidsvoll, jobbet hardt gjennom vinteren og våren i 1980 for å få på plass både serverings- og skjenkebevilling. Før dette kom på tale hadde lokalene til Eidsvoll Mekaniske Verksted gått gjennom en real renovering. Hele 2 millioner 1980-kroner ble brukt på gjøre om verkstedbygningen til et topp moderne utested. Innredningen besto av en kombinasjon av mur og treverk - der mursteinen var fra Vormen Forenede Tegleverk og de gamle tømmerstokkene fra nedrevne hus og låver i distriktet. Under hele ombyggingsperioden var Eidsvoll Helseråd mye involvert, og Mac Andrews Eidsvoll mente de hadde rettet seg etter alle regler og forskrifter.
Så da den aller første søknaden om serverings- og skjenkebevilling var på agendaen til Formannskapet i januar 1980 hadde Mac Andrews godkjenning fra helserådet i kommunen. I tillegg innstilte rådmann Ingmann Utheim på at bevilling skulle gis. Likevel valgte Formannskapet å gi avslag. Dermed havnet saken på kommunestyrets bord tidlig i februar. I dette kommunestyremøtet ble det bestemt at Mac Andrews Eidsvoll skulle få serveringsbevilling, men ikke skjenkebevilling. Og det ble en ganske lang debatt om bare denne ene saken. Noen av argumentene til nei-delen av kommunestyret gikk på nærheten til den alkoholfrie fritidsklubben på Vilberg. Et annet argument var konkurransen til Vertshuset Vormvik. Var det marked for to slike skjenkesteder så nær hverandre - var spørsmålet. Så var det argumenter som gikk på det rent alkoholpolitiske - at ungdommen klarer seg fint uten øl og vin.
Frank Lindquist i Mac Andrews Eidsvoll anket denne avgjørelsen til Fylkesmannen, og da saken kom tilbake til kommunestyret i mars 1980 ble det endelig flertall for å gi skjenkebevilling. Og ikke bare klasse II, men også klasse III og vin! I tiden mellom de to kommunestyremøtene hadde forresten Frank Lindquist invitert kommunestyrerepresentanter på en omvisning på Mac'n, og det skal en ikke se bort fra hadde en effekt - noe også Finn Bergstrøm kommentere da saken ble debattert: «Jeg vil beklage om det ikke skulle mer til enn en kopp kaffe for å snu kommunestyret».
Vei til skjenkebevilling for Mac’n har i alle år vært lang og tornefull. En vinter med frem og tilbake i 1980 blir småtterier mot det som skjedde et godt stykke inn på 2000-tallet da André Skogsrud skulle søke om skjenkebevilling...
30.000 innenfor dørene
At Mac Andrews slo an blant ungdommen var det ingen tvil om. Fra åpningsdagen i mai 1980 til februar 1981 var det hele 30.000 innom dørene på Mac'n!
Det var ingen tvil at man traff en nerve, og ikke bare blant bygdas ungdom, men også ungdommer langt utenfor kommunegrensene. På denne tiden var det nemlig få slike tilbud i kommunene rundt Eidsvoll. Og på Mac'n kunne man oppleve ting som var samlende for de store masser av ungdom. Det tok ikke lang tid før det ble etablert både pub og et videotek i første etasje, og dette var svært populært. Det hører med til historien at videoteket ble stengt en kort periode høsten 1980 da det ikke var innhentet tillatelse. Det viste seg nemlig at all visning av film på slike steder måtte følge kinoloven. Men søknad ble sendt og Mac'n kom ganske fort i gang igjen med filmvisning. I videoteket ble det vist alt fra filmer til boksekamper, men det var også radiooverføringer av fotballkamper der. Høsten 1980 kjempet nemlig Eidsvold Turn om å rykke opp i 2. divisjon, og noen av bortekampene ble overført via telefon til Mac'n.
Kraftige demonstrasjoner
Mellom alle konsertene som var på Mac'n var det en og annen gang noe helt annet på plakaten. Det kunne være rekeaften, rodeo-show, pysjamas-party eller som i april 1983; "Body Language - verdens frekkeste moteshow". Nettopp dette arrangementet provoserte en del aksjonister fra Ullensaker Kvinnegruppe som tok seg inn på Mac'n under showet. "Stopp spekulasjonen av kvinnekroppen" ropte de 12 aksjonistene før de ble "resolutt stoppet av kraftige bodyguarder" og nærmest båret ut. I ettertid ble for øvrig vaktene på Mac'n anmeldt for vold og kvinnediskriminering, og det ble en del skriverier i media om hendelsen. I etterkant kom det også frem at soldater fra Sessvollmoen hadde blitt invitert til Mac'n denne kvelden.
Helgen etter skulle det være et nytt show på Leoparden i Oslo, men rett før showet valgte arrangøren å avlyse, noe som kvinnegruppen fra Jessheim tok som en halv seier.
1. desember i 1984 gikk det også en kule varmt på Mac'n. Syv dørvakter fra Oslo tok seg nemlig en tur til Mac'n, og etter stengetid "eglet de til bråk" som det sto i avisene. Lokale helter lot seg ikke be to ganger, men det hele endte med at to av eidsvollingene måtte en tur på Stensby. Det gikk også kraftig ut over inventaret på Mac'n, og Oslo-dørvaktene ble anmeldt av både Mac'n og to de som havnet på Stensby.
Tøffere tider
Det er ingen tvil om at driverne av Mac Andrews, Fiinbeck & Fia, Frekke Freddy, Freddy's og Skipper'n Pub fortjener all skryt for en enorm innsats. Jeg skal ikke påstå at det var enkelt å drive utested på 80-tallet i Eidsvoll, men det er ingen tvil om det ble veldig mye tøffere etter det glade 80-tallet. Konkurransen med utelivsaktører andre steder ble merkbart hardere allerede på andre halvdel av 80-tallet og særlig på 90-tallet. Det var særlig konkurransen fra utelivet på Jessheim som var merkbart for drivere av Mac'n. Dette førte til at man måtte fornye seg for å henge med i konkurransen, og både utvendig og innvendig ble det gjort mange forandringer på Mac'n. For eksempel i november 1990 da Mac' ble gjenåpnet etter å vært stengt siden juni samme år.
Det var Anne Krieken Laski som drev Mac'n på denne tiden, og hun la ikke skjul på at det var konkurransen med Jessheim som var årsaken til fornyingen. I tillegg til utkjøring av pizza, pub og diskotek hadde hun et brennende ønske om å få severe alkohol frem til klokken 02.00 på natten - dette for å ikke tape i konkurransen med utestedene på Jessheim.
Men det med skjenkestopp ble en lang og tung kamp. Etter hvert ble det åpning for å servere alkohol til klokken 01.00, men 02.00 satt lenger inne å godkjenne. Så sent som i mars 1996 var fortsatt ikke dette innvilget - til Turid Owesen og Claes Hamrins store frustrasjon som var drivere på den tiden.
Mange kjente artister og band
Det blir veldig feil å ikke nevne noen av de artistene og bandene som har vært innom Mac'n opp gjennom årene. Det ble jobbet svært godt med å skaffe artister, og sett i ettertid er det mange legendariske artister som har vært innom Mac'n. Bare i løpet av 1982 hadde utestedet besøk av eksempelvis Nordre Sving, Zoo, Septimus, Vikingarna, Ad Astra, Trond Granlund og Jonas Fjeld. Og i 1983 var det noen ordentlige legender på Mac'n. Hør bare; Sven Ingvars, Unit Five, Olav Stedje, Sverre Kjelsberg, Jon Eberson Group, Pussycats, Ottar Johansen & Country Team, Inger Lise Rypdal, Aage Samuelsen(!) og ikke minst Cornelis Vreeswijk.
De aller fleste gjorde gode konserter, som sikkert flere som leser dette kan huske. Men noen ganger går alt galt - som da Cornelis Vreeswijk hadde konsert på Mac'n søndag 20. mars 1983. Vreeswijk imponerte ingen, og særlig ikke Tom Stalsberg som var på jobb for Eidsvold Blad. "Cornelis iført frakk tok sin gitar og stakk" var tittelen på konsertanmeldelsen til Stabbe. "For det første var det lite folk, og for det andre så ga den godeste trubaduren blaffen etter 25 minutter!" - dette var den usminkede beskrivelsen av det Stabbe opplevde på Mac'n denne søndagen. Ifølge ansvarshavende på Mac'n oppsto det uenighet om blant annet honoraret til Vreeswijk. og det fikk tydeligvis begeret til å flyte over for artisten. Etter en lang pause kom Vreeswijk aldri tilbake på scenen, og det siste Stabbe hørte da han forlot Mac'n i snøføyka var "Nå reiser vi hjem og knuser alle platene vi har av ham!".
Senere har stedet hatt besøk av blant andre Vazelina Bilopphøggers (1984), Jørn Hoel (1986), Torgeir & Kjendisene (1995), Reidar Larsen (1995), Postgirobygget (1996), Farmers Market (1996), Jahn Teigen (2004), Stephen Ackles (2008), Vidar Busk (2008), Backstreet Girls (2008), Rune Rudberg (2009), DDE (2010) og mange, mange andre.
I tillegg til kjente artister og band har det også skjedd mye annet på Mac'n opp gjennom årene. Jeg har allerede omtalt "Body Language - verdens frekkeste moteshow" i 1983, Rodeo-show og pysjamas-party, men mange husker sikkert også den berømte 1. dagsfesten. Akkurat denne festen må være en av de best besøkte festene i historien til utestedet. På 1. dagsfesten kom det nemlig ikke bare fastboende eidsvollinger, men gjerne også studenter som bodde borte og var hjemme i Eidsvoll på juleferie. Av andre ting kan som kan nevnes er Rekeaften (spis så mye du vil), Bodycheck (1984), Parfyme & Sport Møkka-kveld (1984), Hard Rock Night, barnekarneval og Frøken Eidsvoll.
Mac'n på 2000-tallet
2000-tallet har vært en av og på-tid for Mac'n, men i de siste årene har bygget mer eller mindre forfalt. Det er en del år siden det var noen som satset på utestedet, men tidligere på 2000-tallet var det noen som prøvde seg - med vekslende hell. Sommeren 2002 ble Fiinbeck & Fia (som utestedet hadde skiftet navn til midt på 90-tallet) totalrenovert. Blant annet ble hele 1. etasje ble gjort om med en 11 meter lang bardisk som hovedmøbel, og daglig leder Anders Kristiansen hadde godt håp om en lys fremtid for Mac'n. Dessverre var det kroken på døren allerede i februar samme år. Det viste seg å være vanskelig å få hjulene til å gå rundt, og det ble meldt om utfordringer rundt skjenkerettigheter som en av grunnene til at gjestene uteble. Men allerede i april 2003 kom Robert Brennengen inn med sitt konsept "Frekke Freddy", og 2. mai var det stor åpning på gamle Mac'n. I løpet av sommeren fikk utestedet en skikkelig ansiktsløfting, og i september fremsto både pub og diskotek i helt ny drakt. Inn på eiersiden kom Espen Pedersen, som tidligere hadde jobbet på Klimt i Lillestrøm. Navnet "Frekke Freddy" ble også byttet ut med det litt mer ufarlige "Freddy's". Nå så det lyst ut for Gamle Mac'n, men det varte ikke så lenge denne gangen heller.
Når vi skriver 2007 har allerede huseier begynt å tenke på om tomta kan brukes til å huse et leilighetskompleks, og det så stygt ut for uteliv på gamle Mac'n. Men så kom Bjørn Kristiansen fra Råholt inn på banen, og senere André Skogsrud, og da fikk utestedet et skikkelig løft - noe vi også kan se ut fra hvilke artister som besøkte gamle Mac'n på denne tiden. Konserten med DDE i juni 2010 er kanskje den best besøkte konserten på Mac'n noensinne med over 700 tilskuere. Konserten gikk med overskudd, men André Skogsrud hadde håpet på over 1000 besøkende i det fine været.
Året etter var det imidlertid kroken på døren også for Skogsrud, og nå går vi inn i det foreløpig siste kapittelet til utestedet på Nedre Vilberg. Høsten 2012 gjenåpner nemlig Mac'n for foreløpig siste gang - denne gangen med et helt nytt konsept. Det var firmaet "Eidsvollingen AS" med Jarle Pedersen som sto bak konseptet, og tanke var å tilby varierte temakvelder med bl.a. quiz, biljard og dart, samt egne vinylkvelder. "Skipper'n Pub" var det nye navnet og daglig leder Remi André Ødegaard Pedersen la ikke skjul på at dette var en såkalt "brun pub". Åpningsdagen var 29. september 2012, og på selve åpningsdagen spilte bandet "Valentina", men lenge før bandet gikk på scenen ble det vist fotballkamp på storskjerm - noe som var en del av konseptet. "Skipper'n Pub" holdt det gående et par års tid før det var kroken på døra også for disse driftige folkene. Det betyr at Mac'n har stått tomt de siste 8 årene - med mindre det er noe som har gått meg hus forbi.
Nye koster skal prøve seg
Nå er det altså Anisa Cuzovic Hoffmann som skal prøve seg på Mac'n. Det står i EUB at hun har drevet pub på Årnes i mange år, og det kommer sikkert godt med når hun skal gå i gang i Eidsvoll.
Til EUB sier Anisa Cuzovic Hoffmann:
– Det vil bli et litt annet konsept enn hva som har vært der før. Vi sikter oss inn på et litt mer voksent klientell. Det blir ikke noe disco-greier.
Navnet denne gangen blir "Kastell Pub", men for de aller fleste er og blir dette stedet "Mac'n".
Vi kan ikke gjøre annet enn å ønske lykke til. Vi heier vel på alle som vil forsøke å skape litt liv i vår kjære bygd!